BacSp222 to niedawno odkryta w naszym zespole bakteriocyna peptydowa produkowana przez oportunistyczny patogen zwierząt domowych Staphylococcus pseudintermedius szczep 222. Bakteriocyna ta zabija szeroką gamę bakterii Gram-dodatnich, umożliwiając komórkom producenta wyeliminowanie konkurencyjnych szczepów bakteryjnych, bytujących w tej samej niszy fizjologicznej organizmu zainfekowanego gospodarza. Dotychczasowe badania nad BacSp222 koncentrowały się głównie na biologii molekularnej peptydu, na fizykochemicznym mechanizmie jego działania wobec błon bakteryjnych, a także na określeniu struktury peptydu techniką jądrowego rezonansu magnetycznego (NMR). Tym niemniej najbardziej intrygujące okazały się wyniki dowodzące, że opisana bakteriocyna nie tylko jest zdolna do zabijania bakterii, ale także wykazuje istotną aktywność wobec komórek organizmu gospodarza. Przy wyższych dawkach peptyd działa bowiem cytotoksycznie, natomiast przy stężeniach bardzo małych (nanomole/l) działa jako immunomodulacyjny czynnik prozapalny, indukując w modelowych makrofagowych liniach komórkowych aktywność syntazy tlenku azotu (iNOs) oraz stymulując wydzielanie TNF. Drugie intrygujące odkrycie wykazało, iż bakteriocyna BacSp222 jest produkowana i wydzielana wraz z kilkoma potranslacyjnie modyfikowanymi izoformami, zidentyfikowanych jako pochodne kwasu bursztynowego. W odniesieniu do tych wstępnych wyników, przedstawiony projekt poświęcony jest szeroko zakrojonym badaniom nad immunomodulacyjnym działaniem bakteriocyny na komórki eukariotyczne, nad identyfikacją receptorów komórkowych oraz ewentualnych cytokin zaangażowanych w to zjawisko, a także nad mechanizmem powstawania wspomnianych modyfikacji potranslacyjnych, ich wpływem na aktywność biologiczną bakteriocyny oraz strukturę jej cząsteczki.
Kompleksowe badania nad aktywnością immunomodulacyjną bakteriocyny BacSp222 będą prowadzone z wykorzystaniem modelowych linii komórkowych oraz komórek pierwotnych. Do badań będzie stosowana bakteriocyna natywna oraz po usunięciu N-końcowej formylo-metioniny - celem weryfikacji wpływu formylacji na rozpoznanie przez określone receptory. Analiza cytokin lub czynników wzrostowych wytwarzanych przez komórki po ekspozycji na bakteriocynę zostanie przeprowadzona przy użyciu platformy LUMINEX, badania nad indukcją iNOs będą prowadzone poprzez bezpośrednie pomiary aktywności enzymu w komórkach, jak i też w oparciu o pomiary ekspresji genu enzymu metodą RT-PCR. Identyfikacja receptorów komórkowych zaangażowanych w rozpoznanie bakteriocyny będzie przeprowadzana z wykorzystaniem ko-stymulacji komórek poprzez bakteriocynę oraz specyficzne dla receptorów związki antagonistyczne, poprzez pomiary wydzielania określonych cytokin, poprzez pomiary wewnątrzkomórkowej mobilizacji cAMP lub Ca+2 oraz/lub przy użyciu zmodyfikowanych linii komórkowych, eksponujących określone komórkowe receptory rekombinowane. Oznaczenia wpływu bakteriocyny na czynniki transkrypcyjne (np. AP-1, NFκB) będą wykonywane przy użyciu elektroforetycznej techniki EMSA. Wpływ bakteriocyny na morfologię komórek oraz weryfikacja internalizacji bakteriocyny do ich wnętrza będą badane za pomocą mikroskopii konfokalnej, znakowanego fluorescencyjnie peptydu i/lub technikami immunochemicznymi. Badania dotyczące potranslacyjnej regulacji aktywności biologicznej bakteriocyny będą prowadzone z wykorzystaniem zmodyfikowanych izoform peptydu wyizolowanych z pożywki pohodowlanej. Wpływ bursztynylacji na strukturę peptydu w roztworze będzie określany techniką NMR, właściwości biologiczne izoform będą określane za pomocą testów aktywności bakteriobójczej i cytotoksycznej, a także za pomocą opisanych wyżej technik badawczych z zakresu biochemii komórki. Mechanizm obróbki potranslacyjnej bakteriocyny oraz wpływ czynników środowiskowych na to zjawisko będzie badany technikami chromatograficznymi.
Pod względem biologicznym bakteriocyny definiuje się jako peptydy lub białka wytwarzane przez bakterie na rybosomach, zdolne do zabijania blisko spokrewnionych szczepów żyjących w tej samej niszy fizjologicznej lub ekologicznej. Cząsteczki te pełnią również rolę regulatorów metabolizmu zależnych od gęstości populacji lub obecności innych bakterii. Szacuje się, że 99% szczepów bakterii wytwarza co najmniej jedną bakteriocynę, tak więc biologiczne i ekologiczne znaczenie tych czynników jest ogromne. Ponadto, bakteriocyny lub też mikroorganizmy produkujące bakteriocyny są szeroko stosowane w przemyśle spożywczym, produkcji pasz, w weterynarii i medycynie. Realizacja badań przedstawionych w niniejszym projekcie pozwoli przede wszystkim określić, czy bakteriocyny produkowane przez oportunistyczne patogeny mogą także odgrywać rolę czynników wirulencji, zdolnych do modulowania aktywności komórek odpornościowych zainfekowanego organizmu. Dodatkowo, pozwoli także na zbadanie nowego potranslacyjnego mechanizmu regulacji aktywności biologicznego bakteriocyn, opartego na bursztynylacji łańcucha polipeptydowego.